Auto Exporteren

Een auto exporteren is soms nodig, omdat je het land uitgaat, en je auto mee wil nemen. Niet altijd loont dat de moeite, als je naar de Verenigde Staten gaat, bijvoorbeeld, of naar Australië, kun je beter daar een andere auto kopen en je eigen auto verkopen. Maar mocht je naar Duitsland of Frankrijk gaan emigreren, dan is het zeker het overwegen waard. Je moet er dan wel voor zorgen dat je de juiste papieren hebt, zoals een uitvoerverklaring, een verklaring typegoedkeuringsgegevens en een kentekenbewijs deel twee, waarmee je de auto kunt importeren in het land van bestemming.

De registratie van het voertuig bij de RDW moet beëindigd worden, en de huidige kentekenplaten ingeleverd. Dan ben je ervan verzekerd dat je alleen in je toekomstige land van verblijf belasting hoeft te betalen, en niet ook in Nederland.

Na afmelding kun je je nog 14 dagen op de Nederlandse weg begeven, als je de auto voorziet van een witte kentekenplaat. Die kun je zelf maken, van wit karton, waarop je zwarte letters plaatst. Je kunt er ook één laten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Het kan ook zijn dat dat niet meer nodig is, maar onder deze voorwaarden kan dat nog.

Als dit allemaal in orde is kun je beginnen met de invoer naar het andere land.

Maar mocht je toch besluiten in het land van bestemming een andere auto te kopen, dan kun je je Nederlandse auto verkopen. Op het internet kun je dat vrij eenvoudig doen, en snel ook. Je voert een aantal gegevens in, ontvangt de taxatiewaarde, en de rest wordt voor je geregeld, zelfs het vrijwaringsbewijs. Dat is wel wat eenvoudiger, zeker als je naar een land als Amerika gaat.